Ford Model A på besøg Marthavej 5 i 1929

Ford Model A på besøg Marthavej 5 i 1929

2015-07-22 13.32.48

Billedet her med besøgende – på Marthavej 5, Holbæk (ca 1929) hos Emry og Asta Kølster – kørende i denne skønne skinnende blankpolerede bil blev postet i en blog ”Biler og Emry som Passager”. Børnene på billedet er fra venste Marias Mor Ruth og de to andre hendes storesøster Eva og lillebror William og man ser tydeligt at der er prestige ved at have fornemme gæster kørende i en flot bil.

Bloggen blev delt på ”Facebook” i en gruppe for interesserede i ”Gamle danske trafikbilleder”. Det afstedkom en masse interessante og brugbare oplysninger om bilen. Det blev straks spottet, at bilforhandleren var ”Scaniadam” og at bilen var en 1928/29 Ford Model A. Som en fra Facebook bemærkede, den var ”blankpoleret” hvilket var naturligt da den var spritny. Jeg foreslog at ”A” som registrering måtte være København, men blev straks belært om at nummerpladeserie af 2976 1926: A 20.000 – A 24.999 var Frederiksberg birk. K ville være Københavns kommune specifikt.

Jeg kiggede derfor i Emrys erindringer ”Minder gennem småt halvfjerdssindstyve år” og fandt beretningen om onkel Anders:

Onkel Anders på Frederiksberg

Først i maj 1953 døde onkel Anders på Frederiksberg. Han var højt oppe i 80-erne. Han var den af mine mors brødre, som havde mest slægstfølelse og svigtede aldrig nogen mærkedag. Hans stolthed var, at han havde aftjent sin værnepligt ved livgarden. Til sin død var han et meget skattet medlem af Garderforeningen.

Farmos 4 brødre_edited-1

Til højt op i årene var han medlem af et Københavnsk skyttekorps og havde skufferne fulde af sølvtøj erhvervet som præmier. Da han var højt op i årene, inden han giftede sig første gang, havde han sparet sig en pæn startkapital sammen, så han kunne købe sig en ejendom på Frederiksberg (Bille Brahesvej 5). Ved udlejning af de syv lejligheder kunne han klare sig, men var ved siden af kusk for et grossistfirma. På sine ældre dage havde han en inkassatorplads samt var kustode på universitetets zoologiske samling. Omsider tvang dog alderdomssvaghed ham til at holde op med udehverv. Han var to gange gift og havde i første ægteskab (Anna Caroline Mathilde Jørgensen 1865 – 1905) en datter (Karla Ruth Krag Rasmussen 1905 – ?), som nu med mand (Peder Kurt Waldemar Munk 1901 – ?) og søn (John Krag Munk 1926) er bosiddende på Frederiksberg. Både mine forældre og vi børn faldt let ind hos ham, når vi var i København. Mor boede hos ham og hans kone (Vilhelmine Petrine Sørensen 1870 – 1942), da jeg holdt bryllup i Nyboder (1920), og vi havde den glæde, at han og hans hustru var med til chokoladebordet. Det er helt mærkeligt ikke mere at træffe morbror Anders ved mærkedagene, der dog nu væsentlig er begravelser, hvor det gælder den ældre generation. Endnu er der fire søskende igen.

2015-07-22 13.35.56

Ved hjælp af kommentarerne fra Facebook er jeg nu i stand til positivt at identificere damen i baggrunden – med en dreng på armen. Ruth, William og Eva har sammen søndagstøj på som på fotoet med Ford A-en. Bilen er registret på Frederiksberg, hvor onkel Anders bor. Karla – onkel Anders datter har fået en søn (John) i 1926.

Hele familien på Frederiksberg har en forårsdag taget en søndagsudflugt for at besøge familien i Holbæk, måske for at fremvise deres nyerhvervede Ford A.

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s