Det forkerte dress

I sine Erindringer beskriver Emry Kølster hvordan han til et selskab med fornemme gæster ankom i “forkert” dress, men fik oprejsning med sin monolog og sang.

Den 30. okt. 1938 var vi inviteret til Astas tante, fru Julie Neldorfs 60-års fødselsdag.

Den fandt sted i et tidligere adeligt palæ, nu selskabslokale ved Rosenborg have. Den var meget fornøjelig fra først til sidst. Herrerne var på mig nær i kjole og hvidt, Jeg mødte i smoking – til min store ærgrelse, for jeg kunne lige så godt som de øvrige mødt i den obligate middagsdragt, og jeg havde ligefrem en fornemmelse af at blive nidstirret. Heldigvis var dog Asta i det rigtige middagstoilette.

Emry klædt i smoking. –  Asta i sin festdragt.

Jeg fik da også rettet anseelsen op af to årsager. De første sange var ikke alt for lødige, ligesom talerne til at begynde med var af tyndt indhold. – De var omtrent alle sådan: Må jeg på min kones og mine egne vegne – takke fru Neldorf, – fordi De ville ha os med – ved denne festlige lejlighed, ligesom vi siger tak – for alle de tidligere gange, – vi har haft den glæde – at være tilstede ved en eller anden lignende lejlighed, og – øhm – o.s.v. i den dur.

Så kom min sang, hvor jeg scorede det første mål.

Julie Neldorf 1938-1

Så tog jeg ordet, og afleverede et causeri om Frederiksberg lige fra Øhlenschlægers dage til dato, om frederiksbergernes stolthed ved at tilhøre denne enklave. Da den var grundigt indstuderet og memoreret hjemme fra, gik det temmelig flydende, og jeg kunne, som jeg aldrig har været ude for det før eller siden, mærke på mine bordfæller, at de pludselig regnede os med til selskabet, og den ene efter den anden kom hen for at tale med os bagefter, ligesom de hævede deres glas for at hilse på mig, inden bordet blev hævet.

Lad mig da på dette sted sige at jeg egentlig af naturen er en dårlig taler; jeg holder nødig en tale, som jeg ikke i forvejen har nedskrevet, kritiseret, ændret, og memoreret meget grundigt.

Gak hen og gør ligeså!

Tanta Julie

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s