Madsen slægten fra Vaarst #1

Min Bedstemor Karen Marie Madsen (1879-1955) var født og opvokset i Vaarst, Gunderup sogn, Ålborg amt. Min Bedstefar Niels Sørensen Jørgensen (1869-1948) var i 1897-1898 på Fjellerad højskole og er her kommer til at kende Bedstemor. De bliver viet i Gunderup kirke 1901 og flytter til Nyrup (se historien om “Bedstemor fra Vaarst” her).

Ålborg amt, var fra ældre tid opdelt i herrederne: Fleskum, Gislum, Hellum, Hindsted, Hornum, Kær, Slet og Års. – Vaarst ligger i Gunderup sogn der hører til  Fleskum herred. Bedstemor forblev således i Ålborg amt, men flyttede til Gislum sogn der hører til Gislum herred.

Bedstemors fødehjem med Matrikel Nummeret 10 i Vaarst har nu fået tildelt adressen Vårstvej 142. Gården har været i slægtens eje fra omkring folketællingen 1801, hvor Tip-Tip-oldefar Adam Levin Sørensen (1771-1851) er registreret som “Bonde og gårdbestyrer Adam Sørensen 30 år; Mette Laursdatter 18 år hans kone; Tjenestefolk og Mandens søskende Niels Sørensen 22 år, Ellen Marie 26 år“.

Adam Levin Sørensen
Forsiden af Leif Christensens beskrivelsen af Adam Levin Sørensen

Leif Christensen en anden slægtning i lige linie til Adam Levin Sørensen har lavet en omfattende og meget interessant beskrivelse om Adam Levin Sørensen.

Gården har sikkert fået navnet “Brogård” efter broen over Romdrup Å i hjørnet af marken over mod Gudum.

Vaarst kort

Vejen der fører over broen har nu officielt fået navnet Gudum Brovej.

Første gang Gudum Bro er nævnt i familiekrøniken er 1818 i Gudum kirkebog, hvor Adam Sørensen i Gudum kirke bliver viet til Kirsten Jensdatter. Der står i kirkebogen at Adam Sørensen kom fra Gudum Bro, hvilken præsten har beskrevet korrekt da Adam Sørensen netop er kommet kørende den nærmeste vej over Gudum Bro.

IMG_1214-1

Forår 2018 var jeg sammen med min søster Eva på en nostaltisk tur for at se hvor Madsen slægten havde boet. Jeg står her ved den omtalte Gudum Bro og man kan i baggrunden se Gudum kirke, som knejser på en stejl bakketop.

Vaarstvej 142

“Brogården” eller Vårstvej 142 er malet i 1898 af den kendte Vestbjeg-Sulsted maler Jens Petersen.

Adam Levin Sørensen havde 10 drenge og 4 piger. Det blev nummer 4 dreng i rækken Mads Adamsen (min tip-Oldefar) der overtog gården og Adam Levin Sørensen fik aftægt på gåden. Han døde i 1851 og blev begravet på Gunderup kirkegård.

Mads Adamsen 1

Mads Adamsen 2

En lang liste over vigtige begivenheder i Mads Adamsens liv fra fødsel (1810) og til død i 1892 som 82-årig. Mange af begivenheder har fundet sted med Gunderup kirke som centrum. Derfor er der også vist både et ældre og et nyere billede af Gunderup kirke.

På en matrikelkort fra 1816 viser udstrækningen af Matrikel nummer 10. Jeg er ikke helt klar over, hvor mange tønder land der hørte til gården. Der var altid tjenestefolk og mange af sønnerne hjemme, så den har været en af de større gårde.

Mads Adamsen og Karen Marie Pedersdatter fra Oppelstrup blev viet i Gunderup kirke 1838. Ved folketællingen i 1840 er Mads bestyrer på gården. Folketællingen der fandt sted i 1845 beskriver Mads som gårdmand og Karen Marie som husmoder og der er blevet født 2 børn Mette Marie i 1841 og Adam Madsen i 1843.

Karen Marie og Mads fik ialt 9 børn heraf døde 3 som mindreårige. Drengene Adam, Søren, Jens og Mikkel udvandrer og slår sig ned i USA. Den yngste pige Mette Marie gifter sig med husmand Niels Peter Andreasen fra Sønderholm. De bosætter sig i Vesterhalne Enge i Vadum sogn. De får 10 børn, Axel Martin dør som 2-årig. Seks af børnene emigrerer til USA: Carl Marius, Andrea Madsine, Mads Adam, Karen Marie Axeline, Olga Marie Sofie Elisabeth og Axel Martin (se Mette Maries historie her).

Karen Marie døde i 1887 og Mads i 1892 og de blev begravet på Gunderup kirkegård. Min Oldefar Peder Madsen overtog Brogården efter sit giftemål i 1878 i Gunderup kirke med den 18-årige Maren Margrethe Jepsen fra Vaarst. Han var den eneste af brødrene der ikke var udvandret (se historien om brødrene her). Historien om mine Oldeforældre Peder og Maren følger i en senere blog-historie.

Ved min søgning har jeg fundet at 4 af Bedstemors farbrødre og hele 6 fætre og kusiner udvandrede. Alligevel har jeg aldrig hørt det omtalt i familien. Min næste historie om Madsen slægten fra Vaarst vil derfor omhandle, hvad jeg hidtil har fundet om den del af slægten der udvandrede.

10 comments

  1. […] “Madsen slægten fra Vaarst #1” berettede om min Bedstemors slægt Madsen på “Brogården” i Vaarst fra tip-tip-oldefar Adam Levin Sørensen efter sit giftemål med Mette Laursdatter i året 1800 i Ellishøj kirke flyttede til “Brogården” matrikel # 10 i Vaarst. De næste 2 generationer Mads Adamsen og Peder Madsen driver “Brogården” videre. Efter Peder Madsens død i 1907 bliver “Brogården” delt op i flere ejendomme og Madsen slægten fortsætter på en del af jorden. Hvad jeg ikke vidste – havde aldrig fået fortalt – at Bedstemors fire farbrødre var immigreret til USA (1866 – 1895 læs historien #2 her).  Fra 1896 til 1911 udvandrer seks af Bedstemors fætre og kusiner (læs historien #3 her).  Jeg fandt senere, at min Oldefar Peder Madsens kusine Ane Pedersdatter giftede sig med Anders Jensen, der var konverteret mormon. De rejste i 1878  til USA og derfra videre til Utah. Historien her er hvad jeg har fundet om Anders Jensen og Ane Pedersdatter. […]

    Like

  2. Jeg er også tip-tip-oldebarn af Adam Levin Sørensen. Hans datter Maren Adamsen af 1. ægteskab er min tip-oldemor. Hun bliver gift med Peder Jensen – de bosætter sig i Nørretranders. Her får de en række børn og den yngste Adam Pedersen er min oldefar. Adam er med i krigen 1864 og efter krigen bosætter han sig i Langholt – han er da blevet gift med Ane Marie fra Romdrup. De får 12 børn hvoraf Christian Martinus Pedersen er min bedstefar. Han dør dog inden jeg er kommet til (født 1952), så kun min 10 år ældre søster har kendt ham.

    Liked by 1 person

    • Hej Jette! En hurtig beregning med Myheritage så er vi begge lige linie til Adam Levin Sørensen og så bliver det noget man kan kalde 3-4? fætter/kusine.
      Det er meget interessant at du er “faldet” over min Blog. Her i Juli havde vi besøg af min 3. fætter David Madison fra Oregon USA, hans Oldefar Søren Madsen var bror til min oldefar Peder Madsen begge født på Brogården. Vi var selvfølgelig rundt og se familiesteder som Brogården og Gunderup kirkegård, hvor mange fra slægten ligger begravet. Jeg mangler at skrive en blog-historie om den del af slægten. Søren Madsen ville være “rigtig” amerikaner så han ændrede navnet til Siren Madison. Derfor var det mere vanskelig at søge i den amerikanske database.
      Din oldefar Adam Pedersen var ligesom min oldefar med i krigen 1864. Jeg havde aldrig hørt at min oldefar var med i 1864 og havde fået en erindringsmedalje. Jeg har næsten tilfældigt fundet ham i databaserne – han var med i slaget ved Sankelmark – blev taget til fange, men kom hjem og blev gift. Jeg formoder at din oldefar også har fået en erindringsmedalje – måske har i den stadig i familien? Da jeg interesserer mig for 1864 krigen vil jeg ved lejlighed kigge efter havd jeg kan finde – måske skrive en lille blog historie !!

      Mange familiehilsner
      Henry Jørgensen

      Like

      • Nej hvor sjovt at begge vore oldefædre har været med i krigen 1864. Min oldefar har også ansøgt og fået en medalje for indsatsen. Han kom også hjem og blev gift med Ane Marie fra Romdrup. Lidt sjovt -jeg har arvet en faster og onkel der boede i Skørping. Det var min onkel magtpåliggende at jeg skulle arve et gammelt dameskrivebord fra 1700-tallet. Han har fortalt mig så meget om det skrivebord, da han levede bl.a. at det skulle have stået på et gods i Nordjylland. Min onkel vidste alt om gamle dage og gamle ting. Jeg kan ikke huske, at han fortalte, hvor det bord har stået – men hver gang jeg har set det, tænker jeg på Kongstedlund. Min onkel tog meget ud på auktioner og markeder og købte, hvad han fandt interessant – derfor tror jeg at han har købt bordet på Kongstedlund. Han havde ikke bil eller kørekort, så jeg tænker det må have været et sted, hvor det var let at komme til for ham. De døde begge på Teglgårdsminde i Skørping med 14 dages mellemrum først i dette årtusinde og selvfølgelig hentede vi skrivebordet der. Vi havde ikke umiddlebart plads til skrivebordet, hvorfor det blev anbragt i vores garager. Inden kiggede jeg dog i skufferne og fandt der en samling pibeudkradsere i sølv. Den ene var blevet givet som tak for indsatsen i krigen 1864, og jeg tænker, at det måske har været min oldefars. Måske den har været hjemme hos min bedstemor og at hun måske har givet den til svigersønnen. Jeg er også interesseret i krigen 1864 og har hentet en del materialer. Desværre var min nabo uheldig med en ukrudtsbrænder og fik d. 5/6-2021 sat ild til mine garager. Kæmper stadig med forsikring og har måttet sætte en advokat på – nu 1 år og 4½ måned efter, er der stadig ikke styr på noget som helst. Mit skrivebord er skadet, men ikke mere end, at det kan sættes i stand – værre med benene eller understellet, det er helt brændt

        Like

      • Jeg bor i Aalborg og er ikke så langt fra Gunderup Kirke – må vist derud og kigge en dag. Jeg ved ikke om familiens gravsteder er nedlagt . Jeg har heller ikke været i Vaarst – jeg vidste ikke at Brogården stadig eksisterer, det er jo mange år siden Adam Levin Sørensen overtog den. Jeg kan næsten ikke holde mig fra den viden, at jeg kommet i besiddelse af. Det er langt sjovere end at gå og kæmpe med forsikring, oprydning og dokumentation efter den brand. Jeg har lavet slægtshistorie i mange år, startende med min mors slægt og ikke mindst min oldefar Adam Pedersen. Dog kom jeg ikke længere end at finde tilbage til Adam Levin Sørensen. Jeg har af min fars fætters kone fået at vide, at den slægt er i familie med Steen Steensen Blicher. Jeg har spurgt vedkommende om, hvordan det slægtsforhold hænger sammen – men hun kan ikke huske det og eftersom hendes mand døde for år tilbage, er det vel ikke aktuelt mere. Et sjovt sammentræf er, at Inge Seirgaard, som hun hedder en dag for mange år siden (vel først i 1990’erne) havde sat en annonce i Aalborg Stiftstidende, som den hed dengang, hvor hun søgte efter efterkommere til en Adam og Ane Marie. Den lille notits på bagsiden af avisen kunne jeg ikke rigtig slippe. Klippede den ud og lagde den i køkkenvinduet. Kiggede med mellemrum på den og en dag fandt jeg hos min mor, et par billeder – bagpå stod der Adam og Ane Marie – så var jeg ikke i tvivl længere og tog kontakt til Inge & Arne. De besøgte os eftf. med Arnes far Willum, som jo var min fars fætter. Min mor var her under det besøg, at det viste sig at Willum og min mor havde gået i skole sammen i Klarup – endvidere er de konfirmeret sammen. Både Willum, Arne og min mor er afgået ved døden. Senere i 2014 døde min mand og i 2013 min eneste søster, så der er ikke mange tilbage, at kunne spørge om dette og hint. Er du interesseret kan jeg scanne billeder af Adam og Ane Marie – de er blandt de første 300 fotos fra Aalborg fotografen Tønnies store samling – jeg tror, at de er taget inden Adam skulle med i den krig

        Like

      • Jeg tror ikke, at den medalje er i familien, jeg har aldrig set eller hørt om den – med mindre der er tale om den pibeudkradser, som jeg er i besiddelse af.

        Like

Skriv en kommentar